Osnove

 arduino_logo_1

Što je Arduino ?

Arduino je ime za otvorenu računalsku i softversku platformu koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja i naprava koje omogućava spajanje računala s fizičkim svijetom tj. stvaranje interneta stvari. Arduino je stvorila talijanska tvrtka SmartProjects 2005. rabeći 8-bitne mikrokontrolere Amtel AVR, da bi stvorili jednostavnu malu i jeftinu platformu s kojom bi mogli lakše povezivati računala s fizičkim svijetom. Dizajneri su izabrali ime Arduino po imenu kafića u kojem su se dizajneri sastajali kada su stvarali projekt.

Ovo je najjednostavnija definicija Arduina,a uprvo zbog toga što je jednostavna, pomalo je i nedorečena. Naime Arduinove mogućnosti su velike, a ovdje ćemo nabrojati osnovne i najčešće korištene mogućnosti ovog malog čuda. O ostalim mogućnostima pisati ćemo kasnije kroz razne tutorijale.

Što Arduino može?

Arduino pločica opremljena je digitalnim i analognim ulazima te može učiniti između ostaloga i ovo. Može očitati ulazni signal, svjetlo na senzoru,detektirati pritisak prsta (na tipku ili dodirni senzor),pročitati poruku sa Tweetera – i taj ulazni signal obraditi i kao izlazni rezultat može pokrenuti motor, upaliti LED, odsvirati neku melodiju ili nešto objaviti na internetu. Arduino pločici možete reči što da učini za vas, slanjem određenih instrukcija mikrokontroleru koji se nalazi na pločici. Za taj posao koristi se Arduino programski jezik i Arduino softver (IDE).

Zašto koristiti Arduino?

Zahvaljujući njegovoj jednostavnosti i pristupačnosti, iskustvo korištenja je pozitivno. Arduino se zbog svojih karakteristika koristi u nekoliko tisuća različitih projekata i mnogim drugim situacijama kojih nismo niti svjesni. Arduino softver je jednostavan za korištenje za početnike, a još uvijek je dovoljno fleksibilan za napredne korisnike. Arduino softver radi na Windows, Mac i Linux platformama. Učitalji,profesori i njihovi učenici i studenti koriste Arduino za izradu jeftinih znanstvenih instrumenata za razna područja ispitivanje ili ga jednostavno koriste za programiranje i robotiku.

Dakle, da bi Arduino obavio neku funkciju,morate ga programirati,odnosno napisati program koristeći Arduino IDE. Nakon toga taj program učitate (snimite,upucate) u Arduino pločicu. Ovo je osnovno i bez ovog nema dalje.

Ovisno o tome koje komponente su priključene na Arduino pločicu možda ćete trebati instalirati razne dodatke,ali o tome kasnije.

Arduino ili Genuino, koja je razlika ?

Razlika je SAMO U NAZIVU (IMENU) i ostalih razlika nema jer je riječ o istim proizvodima. Tijekom vremena Arduino je prošao sve i svašta te je u tom procesu došlo do određenih razlika u imenovanju Arduina/Genuina. Službeno stajalište firme Arduino LLC je takvo da se pločice koje se prodaju na teritoriju SAD-a nazivaju Arduino,a sve pločice koje se prodaju izvan SAD-a nazivaju se Genuino. Naravno, govorimo o originalnim Arduino proizvodima.

Od sada,nadalje i ubuduće na ovoj stranici koristiti ću naziv Arduino, stoga molim sve one mudrace koji misle pitati “Da li ovo vrijedi za moju Genuino pločicu?”, odgovor je DA! Vrijedi i za Arduino i Genuino pločice.

Originalni Arduino ili kopija ?

Pošto je Arduino otvorena platforma,svi postojeći nacrti,sheme itd…..su javni. Svima dostupni i svatko zainteresiran na temelju dostupne dokumentacije može proizvoditi vlastite pločice. To teoretski znači da bitnih razlika između originalnih i kloniranih pločica ne bi trebalo biti. Osobno koristim kopije kvalitetnih proizvođača i za sada rade savršeno. Jedina stvar na koju bih vas upozorio da se ipak proizvode pločice na kojima piše “Arduino”,a nisu originalne,a prodaju se po cijeni originalnih pločica. Originalne pločice su skuplje od klonova,ali nisu ništa više funkcionalne od kopija. Kupovinom originalne pločice podržavate autore ovog projekta i imate neku vrstu jamstva da ste dobili najbolje za svoj novac.

Na slikama niže možete vidjeti originalnu Arduino pločicu i kopiju pločice koja se prodaje kao original. Ukoliko želite original,tada ga i kupite,jer potpuno je besmisleno kupiti lažni original i njime se “penisirati” okolo.

Više informacija na stranici: https://www.arduino.cc/en/Products/Counterfeit

 

Originalna pločica može se relativno lako prepoznati,samo je potrebno pripaziti na nekoliko sitnica.

– Originalna pločica drugačije je boje

– Originalna pločica ima kvalitetniju završnu obradi i tisak

– Originalna pločica je UVIJEK skuplja od kopija

– Kopije se proizvode u Kini,što ne znači da su smeće

– Genuino pločice gotovo nikada nemaju kopiju

 

  1. Originalni natpis UNO je “izrezan” iz podloge bijele boje, kopija najčešće ima točkice oko natpisa UNO.
  2. Komponenta pokraj USB konektora na originalnoj pločici je zlatne boje,dok na 99,9% kopija to nije slučaj.
  3. Oznake pinova nalaze se i na bočnoj strani pločice,dok te oznake kod kopija gotovo nikada ne nalazimo.

 

Slika 1. Originalna Arduino UNO pločica

original_1

Slika 2. Kopija Arduino UNO pločice koja se prodaje kao original

Uno_Count

 

 

Dakle, slobodno kupite kopiju,ali neka bude od provjerenog proizvođača. Za primjer evo dvije slike mojih pločica koje se ne prodaju kao lažni originali već su vidljivo drugačije označeni. Prva pločica je proizvod Adeept-a, dok za drugu pločicu ne znam proizvođača. Ujedno bih preporučio Adeept jer imam jako dobra iskustva sa njihovim proizvodima.

Adeept UNO i pločica nepoznatog proizvođača

uno_adeept  uno_R3

 

Kliknite na sliku za uvećanje!

 

Gdje kupiti Arduino i po kojoj cijeni ?

Na ova pitanja teško je dati precizan odgovor,jer ne znam koji su vaši zahtjevi i želje. Neki ljudi žele nešto kupiti i to imati odmah. Za takve ljude jedina opcija je fizički odlazak u neku domaću trgovinu i kupiti Arduino. Oni koju su malo strpljiviji, ili nemaju u svojoj okolici trgovinu koja prodaje Arduino pločice,mogu ih naručiti preko interneta i dobiti ih na kućnu adresu za dva-tri dana.

Za one koji imaju dosta vremena,planiraju unaprijed i žele proći najjeftinije, za njih je kupovina “kod Kineza” najprihvatljivija opcija.

  1. Za nestrpljive – domaće trgovine (naravno,samo neke-ne sve. Za ostale surfajte sami!)
    Chipoteka, Kronos elektronika, E-radionica, Conrad HR
  2. EU web trgovine – koje dostavljaju u Hrvatsku
    Watterott, GalagomarketBitsbox
  3. Najjeftinija opcija – kupovina preko Ebaya, Aliexpressa i sličnih trgovina, imate ih dosta. Preporučujem ovu opciju, jer su cijene osjetno niže. Arduino UNO R3 pločicu možete kupiti već za 2,65 $. Imajte to na umu. Naravno,vrijeme čekanja je do mjesec dana.

Iz osobnog iskustva mogu reći da paketi iz Kine mogu doći za 9 dana,ali to se dešava jako rijetko. Najčešće dolaze za 3 tjedna. Ako nemate sreće i naručite nešto za vrijeme blagdana (Božić,Nova godina) dostava također može potrajati,ali više zbog naših u carini nego zbog Kineza. Ako naručujete u vrijeme kineske nove godine,čeka vas isti problem,ali ovaj put zbog Kineza.

 

Ovaj gore napisani tekst,smatram teškom osnovom za rad sa Arduinom. Ako ovo gore ne možete shvatiti odmah,pročitajte još jednom,možda dva puta. Nakon toga biti će jasnije.

 

Vaša sljedeća st(r)anica je “Početak“.