Aktivna zujalica

UVOD:

U ovoj lekciji naučiti ćemo kako isprogramirati Arduino da pokrene aktivnu zujalicu koja će proizvesti neki zvuk.

MATERIJAL:

  • 1x Arduino UNO
  • 1x USB kabel
  • 1x aktivna zujalica
  • 1x otpornik 1kΩ
  • 1x NPN tranzistor  (S8050)
  • 1x Prototipna pločica
  • Nekoliko žica za spajanje

Kôd programa:

Shema:

02_activeBuzzer

Izgled projekta:

02_activeBuzzer

Princip rada:

Zujalica (buzzer/beeper) je zvučni signalni uređaj. Elektronska zujalica sa integriranom strukturom, koja za rad koristi istosmjerni izvor napajanja, može se pronaći u velikom broju uređaja. Računala,pisači,fotokopirni uređaji,alarmi,elektronske igračke,automobilska oprema, telefoni, vremenski releji i razni uređaji za distribuciju zvuka i signalizaciju. Zujalice mogu biti aktivne i pasivne. I nikako ih nemojte zamijeniti za zvučnike, jer to nije isto !!!

aktivni_buzzer passive_buzzer_12mm_3_0_vo_p

Kada okrenemo zujalicu pinovima prema gore, možemo vidjeti da su zujalice različite. U pravilu proizvođači bi se trebali držati nekih smjernica,pa razlikovanje aktivnih od pasivnih zujalica ne bi trebalo biti teško. Zujalica na kojoj se vidi zelena boja tiskane pločice je pasivna,a aktivna zujalica ima donju stranu zalivenu crnom plastikom. Ukratko, zelena je pasivna,a crna je aktivna.

U ovoj lekciji koristiti ćemo aktivnu zujalicu. Aktivna zujalica proizvodi zvuk kada na njezine pinove dovedemo istosmjerni napon (pazite na polaritet!). Arduino ćemo programirati da daje sličan efekt kao i u prvoj lekciji. Dakle ovdje ćemo neko vrijeme “pustiti” napon do zujalice,a zatim na neko određeno vrijeme napon ćemo isključiti/ukinuti.

Za proizvodnju zvuka potrebno je više struje nego što je bilo potrebno za osvjetljavanje LED-ice u prvoj lekciji. Izlazna struja na arduinovim pinovima je slaba, stoga ćemo dodati jedan tranzistor koji će “upogoniti” zujalicu, odnosno opskrbiti je dovoljno jakom strujom.

Glavna uloga tranzistora je “podizanje” napona ili struje. Tranzistor također može upravljati nekim drugim elementima,ali o tome malo kasnije. Tranzistore dijelimo u dvije vrste, NPN i PNP. Predstavnik NPN tranzistora može biti S8050 koji ćemo koristiti u ovoj lekciji. PNP vrstu predstavlja S8550.

tranzistor

Dva načina spajanja tranzistora sa zujalicom. Ovisno koristite li NPN ili PNP tranzistor:

pnp_npn

 

To je to, što se druge lekcije tiče. nadam se da ćete smisliti nešto pametno iz ovog što smo naučili.