LED Bar graph display

UVOD:

U ovoj lekciji naučiti ćemo kako programirati Arduino da upravlja LED bar grafičkim displayom.

MATERIJAL:

  • 1x Arduino Uno
  • 1x USB kabel
  • 1x potenciometar 10kΩ
  • 10 otpornika od 220Ω
  • 1x LED Bar Graph
  • 1x Prototipna pločica
  • Nekoliko žica za spajanje

Kôd programa:

SHEMA:

 

07_LEDBarGraph

Najprije da pokušam objasniti što je to LED Bar graf. Riječ je o elektroničkoj komponenti,odnosno skupu komponenti koje ne srećemo tako često u svakodnemvnom životu,ali možete je primjeniti na nekoliko načina. Stoga bih vam želio ukratko objasniti ovu komponentu.
Zapravo riječ je od 10 LED dioda naguranih u jedno kućište. Postoji nekoliko izvedbi ovih komponenti, tako da mogu sve diode biti jedne boje ili mogu biti RGB. U nekim LED Bar-ovima uz diode dolazi i otpornik, pa vam u biti preostaje samo priključiti odgovarajući napon da bi to sve proradilo.
U našem slučaju imamo LED Bar bez otpornika te smo morali dodati vanjske otpornike da bi regulirali napajanje.

Naš LED Bar ima 20 izvoda što znači da za svaku LED-icu u kućištu postoje dva kontakta,odnosno katoda i anoda kao i na samostalnoj LED-ici.
Jednostavnije rečeno, potenciometrom ćemo upravljati koliko LED-ica će biti upaljeno,a koliko ugašeno.

 

led_bar_graph

Video:

 

PROBLEM SA NONAME PLOČICOM:

Ovaj video prikazuje problem koji se javio kod no name Arduino Uno pločice. Kada se projekt napravi i pokrene,a napajanje Arduina ide preko USB kabela dolazi do isključivanja, ako u međuvremenu pokrenemo Arduino IDE.
Dakle, dok je Arduino IDE pokrenut pločica ne radi kako treba. Kada IDE ugasimo,sve radi kako treba. Ovaj problem se ne javlja kada pločica ima samostalno napajanje.

Dakle,možda je pametnije kupiti malo skuplju pločicu da biste izbjegli ovakve probleme.