1. dio [UVOD]

.::Adobe Flash Builder::. v4.6 – 1 dio [UVOD]

Adobe Flash Builder (FB) je mnogo više od programa za izradu mobilnih aplikacija. Sve njegove mogućnosti mogu nabrojati samo njegovi autori,a i to je upitno 🙂
Da ne duljim previše i dodatno kompliciram stvari,navesti ću samo ono nužno što zaista morate znati o programu,da biste kao početnik mogli krenuti u svijet programiranja.

Flash Builderom (FB-om) mogu se izrađivati (između ostalog) programi za Android,iOS i Blackberry platformu.Flash Builderom (FB-om) možemo izrađivati i aplikacije za WEB i za mobilne telefone. Sve to u AIR-u. Svi tekstovi koje ćete pronaći ovdje biti će usmjereni na Android platformu.Koristiti ću Windows operativni sustav (OS). Smatram da ću sustavom pitanja i odgovora najjednostavnije objasniti ono što vam je nužno za početak rada.

Kome je namijenjen ovaj i svi sljedeći tekstovi?
– Sve upute predviđene su za početnike i sve one koji se tako osjećaju. Ja kao autor ovih uputa moram napomenuti da sam daleko od profesionalnog programera,ali dat ću sve od sebe da vas pokažem barem onoliko koliko znam. I zapamtite ja vas ne mogu naučiti ništa,mogu vam samo pokazati,a vaša dobra volja i želja za učenjem mogu vas dovesti do znanja

Koji su preduvjeti za početak rada?
– Barem malo naučite engleski jezik jer će vam život biti puno lakši
– Nabavite dovoljno jako računalo za ugodan rad (CPU: 2GHz ili brži, Windows XP SP3 ili noviji, RAM: 1GB ili više, 1,5 GB ili više slobodnog prostora na disku, Java Virtual Maschine (JVM)).
– Naučite barem teške osnove XML-a i Jave ili barem pročitajte što to uopće znači.
– Nemojte misliti da ćete sve naučiti u roku pet dana. Bez višetjednog rada….nema sreće ukoliko želite napraviti iole upotrebljivu aplikaciju.

Gdje nabaviti program?
– Program možete nabaviti na adresi: https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/i…=flash_builder
Postoji više verzija FB-a,stoga prilikom downloada odaberite adekvatnu verziju,sukladno vašem OS-u. Ovo je trial verzija programa. Za produženje trial razdoblja,pobrinite se sami 🙂

Od verzije 4.7 Flash Builder više ne dolazi sa “Dizajnerskim načinom rada” (o tome u drugom nastavku), pa bih vam kao početnicima predložio verziju 4.6.

Kako instalirati Flash Builder?
– Flash Builder se instalira kao i svaki program za Windows platformu.Ukoliko nešto nedostaje (npr. JVM), prilikom pokretanja FB-a program će od vas zahtijevati instalaciju nedostajućeg softvera.

Hoću li moći sa dva-tri klika mišem napraviti aplikaciju?

– NE, nećete. Svako programiranje zahtijeva upisivanje programskog koda i bez njega nema sreće u programerskom svijetu.

Da li je Flash Builder kompliciran za rad?
– Hmmmmmm,pa kako kome. Flash Builder zasnovan je na Eclipse platformi i uz pomoć ActionScript-a (koji je jako sličan Javi)u pravim rukama pretvara se u moćnu razvojnu platformu.

Ako ikada napravim prvu aplikaciju,(a hoćete) kako da je testiram?
– To će biti objašnjeno tijekom samih uputa, ali ukratko: U FB-u postoji simulator Android i iOS uređaja na kojima možete vidjeti kako to izgleda i radi. Umjesto toga možete priključiti mobitel/tablet direktno na računalo i tako isprobati aplikaciju.

Kakva je situacija sa izvorom informacija za one koji zaista žele naučiti rad u FB-u?
– Ako se ograničimo na hrvatski jezik- jadna!!! Zato morate malo upregnuti one sive vijuge unutar lubanje i naučiti nešto engleskog.

MALA NAPOMENA:
Adobe Flash Builder nekada se zvao Adobe Flex Builder. Neki tagovi koji će vam pomoći u pretraživanju: Adobe flash,Flex,Flex mobile, Flash builder mobile,

A sada popis adresa gdje možete pronaći materijala za učenje:

http://www.flashr.org/ – na HR jeziku. To je to, na hrvatskom više ništa
http://helpx.adobe.com/flash-builder.html – od autora programa stiže ova stranica kao početno mjesto za traženje pomoći,naravno na engleskom
http://www.flashandmath.com/ – upute za ActionScript. Neće vam trebati na samom početku,ali bez toga……znate sami
http://blog.flexexamples.com/ – primjeri za flex
http://polygeek.com/
http://www.scoop.it/
http://stackoverflow.com – sve i svašta,između ostaloga i materijal za FB/Flex

i naravno neizostavni: http://www.youtube.com

Za prvu lekciju ovo bi trebalo biti dovoljno.

Druga lekcija biti će posvećena upoznavanju korisničkog sučelja Flash Builder-a

Do sljedeće lekcije srdačan pozdrav!

logo

U privitku isti ovaj tutorijal u PDF formatu,ako vam je tako draže.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/36821729/download/Adobe%20Flash%20Builder%201.pdf