Početak (hardver i softver)

Za one ultra lijene stvorove slijedi sažeti opis potrebnog hardvera i softvera. Za sve vas ostale koji želite pročitati više detalja, preskočite ovaj uvod i nastavite čitati ispod crte!

Da biste počeli raditi sa Arduinom treba vam neka Arduino kompatibilna pločica,nešto senzora i ostalih komponenti, ovisno o projektu. Nakon toga potrebno je instalirati drivere (upravljačke programe) za vaš Arduino i nakon toga softver za pisanje programa.  I to je to- ukratko.


A sada za sve vas ostale idemo polako. Od sada pa nadalje pretpostavljam da imate volju nešto naučiti i da ste otprilike svjesni čemu Arduino služi. Isto tako pretpostaviti ću da imate neku Arduino pločicu, pa možemo krenuti dalje.

Za nastavak/početak rada trebati ćete učiniti sljedeće:

 1. Preuzeti (skinuti,downloadati) Arduino razvojno okružje
 2. Spojiti Arduino na računalom putem USB kabela i instalirati drivere (upravljačke programe)
 3. Pokrenuti Arduino aplikaciju/program i otvoriti primjer “Blink”
 4. Odabrati svoju pločicu (UNO, Mega….) i serijski port na koji je pločica spojena
 5. Uploadati (učitati,snimiti,upucati) svoj prvi sketch

Bez brige,možda izgleda komplicirano,ali zaista je prilično jednostavno. Zapravo, male su šanse da nešto krene po zlu, pogotovo ako slijedite kvalitetne upute, poput ovih 🙂

Instalacija softvera

Prva stvar koju trebate napraviti je preuzimanje i instalacija Arduino softvera. Pošto Arduino tim manje-više redovito izbacuju noviju verziju programa, ovdje ću staviti link na glavnu stranicu za download. Nalazi se na adresi: https://www.arduino.cc/en/Main/Software

Da se ne lažemo previše,Windows je najpoznatiji i najrašireniji operativni sustav za osobna računala stoga će svi primjeri biti napravljeni na Windows OS-u.

Arduino softver možete skinuti i za ostale operativne sustave, ali ih ja vrlo vjerojatno neću ovdje previše spominjati. Dakle,ako koristite Linux ili Mac OS X također možete skinuti Arduino softver.

Sa gornjeg linka skinite verziju softvera koja odgovara vašem operativnom sustavu i instalirajte ga na svoje računalo. Neki korisnici Windows 10 OS-a javljaju da instalaciju treba pokrenuti kao administrator,inače ne radi. Osobno nisam imao taj problem,ali vi ćete možda imati,pa vas stoga obavještavam o mogućem problemčiću.

Kada je sve instalirano,pokrenite Arduino aplikaciju. Nakon pokretanja dočekati će vas otprilike ovakav prozor.

arduino_softver

Ukoliko vam engleski baš i ne odgovara,program možete prebaciti na hrvatski jezik na sljedeći način:

Izbornik File–>Preferences–>Editor Language. Ovdje odaberite “Hrvatski” i kliknite OK. Nakon toga ugasite i ponovo pokrenite Arduino aplikaciju.
Svi moji primjeri prikazani u aplikaciji biti će na engleskom jeziku. Oprostite ako vam to smeta,ali ja sam tako navikao.

Sada je vrijeme da otvorimo svoj prvi primjer,odnosno sketch (skeč) kao ga autori nazivaju. Dakle, idemo: File –>Examples –>1.Basics –>Blink

U programu trebao bi se naći ovaj kod:

Da bi vidjeli efekt/rezultat ovog kôda, potrebno je ovaj kôd zapisati (snimiti/upucati/uploadati) u vaš Arduino. Da bi softver pravilno bio prebačen u Arduino najprije je potrebno odabrati vašu pločicu sa popisa. Iz izbornika Tools odaberite Board (Alati –> Pločica) ,a zatim pločicu koju posjedujete. U našim primjerima koristimo Arduino Uno.

odabir_ploce

Preostaje nam još samo jedna postavka koju je potrebno podesiti i možemo nastaviti dalje. Preostalo nam je odabrati port na koji je Arduino spojen. To ćemo također učiniti u izborniku Tools (Alati) –>Port. Na prethodnoj slici možete vidjeti da je opcija “Port” nedostupna (sive boje). To znači da najprije morate priključiti svoj Arduino,a zatim odabrati port. U našem slučaju to je port COM3. Najčešće ćete imati samo jedan port u ponudi,stoga vam odabir neće biti težak.

odabir_porta

Kada smo sve podesili vrijeme je da nešto i napravimo.

Upload prvog sketcha

Kada ste instalirali drajvera,IDE i točno podesili/odabrali pločicu i port,možete uploadati  ovaj sketch  u Arduino. Ako sve prođe kako treba možemo početi sa ozbiljnijim projektima. Ukoliko ste pažljivo pogledali ovaj primjer koda, na početku u komentaru stoji ovaj tekst:

Most Arduinos have an on-board LED you can control. On the Uno and Leonardo, it is attached to digital pin 13. If you’re unsure what pin the on-board LED is connected to on your Arduino model, check
the documentation at http://www.arduino.cc

Ovo znači da većina Arduino pločica ima već ugrađenu LED-icu koja je spojena na pin 13 što je dovoljno za naš primjer.  Ukoliko imate pločicu bez LED diode,skoknite na našu prvi projekt gdje se nalazi shema i sve ostalo što vam je potrebno  za izradu ovog projekta.

Pošto bi sketch “Blink” već trebao biti otvoren u vašoj Arduino aplikaciji potrebno ga je samo upucati u Arduino. Da biste to učinili jednostavno kliknite na ikonu/gumb “Upload” (druga tipka slijeva na desno-izgleda kao strelica koja pokazuje u desnu stranu). Ukoliko koristite hrvatski jezik, tada će to biti “Prenesi”.  Klikom na tu ikonu Arduino IDE prikazati će poruku “Compiling sketch . . .” koji će se kasnije promijeniti u  “Uploading . . .”. Nadalje diode RX i TX trebale bi početi treptati (bljskati/blinkati) što je znak da je prijenos podataka sa računala u Arduino u tijeku.

Kada je prijenos podataka završen diode RX i TX prestaju svijetliti,a Arduino aplikacija pkazuje poruku “Done uploading”.

Nekoliko sekundi kasnije LED-ica bi trebala početi treptati .

Još jedna prilično važna obavijest za sve vas koji počinjete ulaziti u Arduino svijet. Pokušajte naučiti osnove engleskog jezika, jer će vam tako život biti jednostavniji. Lakše ćete shvatiti kôd programa,a i velike većina primjera na internetu napisana je na engleskom jeziku.

Hardver

Za sve što radimo potreban nam je hardver. Što je dobro imati za početak?

Za početak vam treba samo Arduino pločica i USB kabel (pretpostavljam da računalo imate). Ovdje ću nabrojati sve što nam je potrebno za projekte koje planiram ovdje prikazati. Projekti koje u trenutku pisanja ovog teksta nisam predvidio, možda će trebati još nešto dodatnih komponenti,ali o tome ćete ionako biti na vrijeme obaviješteni. Što se količine ovih komponenti tiče…od viška glava ne boli. Dakle,ako si možete priuštiti, nabavite koji komad više. Ali nemojte poslije reći da vam je račun u minusu zbog mene 🙂

Nazivi senzora biti će na engleskom jeziku, jer ćete ih tako kasnije lakše pronaći.


 1. Arduino UNO R3, breadboard, jumper wires, USB cable
  arduino-  breadboard  zice usb_kabel


 2. ADXL345 acceleration sensor
  ADXL345jpg


 3. Ultrasonic distance sensor (HC-SR04)
  HC-SR04-Ultrasonic-Sensor


 4. IR Receiver Hx1838
  hx1838


 5. Remote controller
  daljinac


 6. PS2 joystick module
  ps2_joystick


 7. Relay
  relej


 8. Stepper Motor
  450px-Stepper_motor


 9. UNL2003 stepper motor driver module
  Stepmotordiver1


 10. DHT11/ DHT22 Temperature & Humidity sensor
  dht22


 11. LED Bar Graph
  ledbar


 12. Active Buzzer
  aktivni_buzzer


 13. Passive Buzzer
  passive_buzzer_12mm_3_0_vo_p


 14. PIR Movement Sensor
  pir_senzor


 15. Servo
  servo


 16. Analog temperature sensor (Thermistor)
  termistor-ntc-ntc-640-10k-obrazek-1


 17. Breadboard power supply Module
  napajanje_ploce


 18. 4×4 Matrix Keyboard
  matrix4x4


 19. DC Motor
  dc_motor


 20. L9110 DC Motor Driver
  L9110


 21. LCD1602
  lcd1602


 22. Dot-Matrix Display
  $_35


 23. 7-segment display
  7segment


 24. 4-bit 7-segment display
  4-bit_segment


 25. NE555 Timer
  ne555


 26. 74HC595
  74hc595


 27. Light Sensor (Photoresistor)
  photoresistors


 28. Tilt switch
  Ball-Tilt-Switch


 29. Switch
  prekidac


 30. RGB LED
  rgb-led


 31. LED diode (u raznim bojama) crvene,zelene,žute,plave bijele
  Set of color 8 mm LED diodes isolated on white background


 32. Resistor (otpornik) u raznim vrijednostima. Najčešće će vam biti potrebni otpornici od 220Ω, 1kΩ, 10kΩ. No,slobodno ih nabavite u svim mogućim vrijednostima. Ovo je najjeftinija komponenta.
  otpornici


 33. Potentiometer 10kΩ
  potencimetar


 34. Capacitor (104) (keramički kondenzator)
  keramicki


 35. Capacitor 10 μF (elektrolitski kondenzator)
  elektrolitski


 36. Buttons with caps (tipkala sa kapicama, u raznim bojama i veličinama)
  tipkala


 37. NPN Transistor 8050
  8050


 38. PNP Transistor 8550
  8550


 39. Diode 1N4148
  1n4148


 40. Diode 1N4001
  1n4001


 41. Battery Holder
  drzac_baterija


 42. Header (40 pin)
  header_pin


  Na početku ovog popisa (broj 1) nalaze se četiri stavke. Pošto je Arduino pločica već opisana, smatram potrebnim malo detaljnije objasniti ostale tri stavke,tek toliko da ne tražite predugo prilikom kupnje.

Breadboard ili prototipna pločica…

….služi za izradu “na brzinu”. U njezine rupice se umeću elementi i međusobno spajaju žicama (kratkospojnicima). Ova pločica dolazi u više veličina i izgleda,a neke izvedbe je moguće i međusobno fizički povezivati da biste dobili veću pločicu.
Nekoliko slika:

 • Mala prototipna pločica

bb1

 • Velika prototipna pločica
  breadboard
 • Pločica sa elementima i običnim žicama koje služe za spajanje
  bb2
 • Pločica sa elementima,Arduinom i originalnim žicama
  bb4

Jumper wires (žice)

Što se žica tiče i one postoje u različitim dimenzijama,bojama i izvedbama. Preporučam nabaviti duljine žice od 10 cm i od 20 cm. Trebati će vam i jedne i druge.

 • Muško-ženske
  musko-zenske
 • Muško-muške (ove ćete vjerojatno najviše koristiti, stoga ih nabavite malo više)
  musko-muske
 • Žensko-ženske (ove ćete koristiti dosta rijetko,ali ih svejedno nabavite,jer kad vam zatrebaju teško ih je zamijeniti nečim drugim,a i nisu skupe).
  zensko-zenske

USB kabel

Kada govorimo o Arduino Uno pločici tada u 99,9% slučajeva trebate USB A–>B kabel. Ukoliko imate Arduino nano tada ćete trebati Mini USB kabel. Uz većinu pločica ide i kabel,no svakako provjerite prije kupovine,

 • USB A–>B kabel
  usb_ab
 • USB–> USB mini kabel
  usb_mini

Za sada su ovo sve komponente koje ćemo trebati. Možemo krenuti sa izradom projekata.